Importanţa socketului în alegerea unui procesor Intel
Started by aidden


Rate this topic
  • 0 Vot(uri) - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


0 posts in this topic
aidden
Administrator
********


2
7 posts 4 threads Data înregistrării: Aug 2015
01-26-2016, 07:09 PM -
#1
Pe aproape întreaga perioadă în care au existat, procesoarele Intel au fost instalate în PC-uri pe baza unui socket, cu cateva excepţii notabile ca Pentium II şi o versiune de Pentium III care au ieşit din “mainstream” utilizand conexiuni modulare, acestea având un slot special pentru procesor, aproape identic cu un slot pentru o placă video sau de reţea. Însă vom lasa acest capitol în urmă pentru că acea tehnologie nu a rezistat prea mult printre preferinţele inovatorilor. Până acum ceva timp tranziţia de la un socket mai vechi la unul mai nou era facută foarte categoric, iar varianta precedentă era aproape de fiecare dată uitată foarte repede de entuziaştii tehnologiei de ultimă oră. Însă acest lucru s-a schimbat în ultimii ani, odată cu numeroasele socketuri care sunt încă viabile şi permit un upgrade şi a numărului mare de procesoare pentru fiecare clasă în parte. Nu este un lucru chiar simplu de facut, însă cercetând putin compatibilităţile între generaţiile de procesoare şi plăci de bază îţi vei da seama dacă poţi face cu adevărat un upgrade sistemului sau doar vei cheltui bani degeaba pe componente.
  
Dar pană să intram în lista de socketuri vom explica pentru cei care încă nu ştiu ce este un socket şi care este scopul lui. Socketul este interfaţa fizică sau pur şi simplu un slot mai special la care este conectat procesorul pe placa de bază. Şi zic mai special pentru ca este diferit de majoritatea sloturilor. Acesta trebuie să realizeze o conexiune care trebuie să fie neîntreruptă pe parcursul funcţionarii sistemului şi de aceea se şi folosesc sisteme de securitate pentru a asigura această conexiune mai ales ca procesorul este cea mai importantă şi cea mai sensibilă componentă a PC-ului tau. În cazul socketurilor LGA (Land Grid Array) de la Intel acestea sunt formate dintr-o serie de pini (după cum puteti vedea şi în imaginea de mai jos) care corespund cu conectorii de pe procesor. Procesoare cu o arhitectură nouă înseamnă o dispunere diferită a conectorilor, ceea ce înseamnă că se nasc noi socketuri.

[Imagine: attachment.php?aid=14]
 
Legându-ne de partea fizică, socketurile sunt imprimate pe placa de bază şi nu pot fi upgradate fară a shimba placa de bază, ceea ce înseamnă upgradeul la o noua generatie de procesor coincide cu o reconstruire parţială a sistemului. De aceea e foarte important să ştii ce socket există în sistemul tău şi ce procesoare sunt disponibile pentru acesta.
 
LGA 1151
LGA 1151 este cel mai nou socket Intel şi este proiectat să se potrivească cu  noua clasă de procesoare Skylake constuite pe arhitectura de 14 nanometri, fiind a şasea generaţie de procesoare Core.
Această serie suportă şase chipseturi diferite, enumerate de la cel mai slab la cel mai puternic: H110, B150, Q150, H170, Q170 şi cel mai performant Z170. Comparat cu clasa putin mai veche de socketuri LGA 1150, toate cele enumerate suportă conectori USB 3.0, memorii RAM DDR4 (deşi veţi gasi şi plăci de bază compatibile cu DDR3).
 
   

Toate chipseturile LGA 1151, cu excepţia lui Z170, au restricţionat overclockingul pentru CPU si RAM, deci dacă doreşti şi eşti adeptul overclockingului trebuie să alegi chipsetul high-end. Asta dacă procesorul nu dispune de tehnologii incorporate de overclocking. De asemenea, SATA RAID este suportat doar de chipseturile H170, Q170 şi Z170, iar suport pentru Intel Active Management, Trusted Execution, VT-d şi Vpro oferă doar Q170.
În acest moment, pe piaţa românească sunt disponibile mai multe variante de procesoare din generatia Skylake, cel mai performant dintre ele fiind Intel Core i7 6700K.
 
LGA 1150
Socketul LGA 1150 este proiectat să suporte procesoarele din a patra generaţie de la Intel, Haswell, şi, de asemenea, câteva procesoare din generaţia a cincea. La fel ca majoritatea socketurilor Intel, acesta se poate gasi pe şase chipseturi diferite: H81, B85, Q85, Q87, H87 şi Z87. Primele trei (H81, B85 şi Q85) pot fi considerate primul nivel şi niciunul dintre ele nu suportă caracteristici mai avansate, cum ar fi Intel Rapid Storage şi Smart Response.
 
Potenţialul pentru acest tip de socket este cam limitat. Una din optiuni ar fi procesoarele cu arhitectura Broadwell, iar cealaltă opţiune este Devil’s Canyon. Deşi cea din urmă nu este o nouă arhitectură, aceasta aduce îmbunătăţiri la interfaţa termică a arhitecturii Haswell şi au mai fost adaugaţi câţiva condensatori care îmbunătăţesc potenţialul de overclocking al procesorului.
 
LGA 1155
Fiind cel mai vechi socket despre care oferim explicaţii în acest ghid, vă putem spune că acesta a luat naştere odată cu a doua generaţie de procesoare Intel Core. Acest socket a fost în acel moment varianta “mainstream”, deci cele mai multe procesoare Intel Sandy Bridge sunt compatibile cu el. Însă există şi excepţii, cum ar fi Intel Sandy Bridge-E despre care vom vorbi puţin mai încolo.
Socketul LGA 1155 face parte din categoria celor care suporta generaţii diferite de procesoare. Asta înseamnă că cei care deţin o placă de baza cu LGA 1155 pot upgrada foarte uşor de la un procesor dual-core Sandy-Bridge la unul quad-core din generaţia Ivy Bridge, care poate oferi un plus major de performanţă.

   
 
Pentru acest tip de socket vom gasi doisprezece tipuri de chipset. Primul pachet a venit odată cu procesoarele Sandy Bridge si include chipseturile B65, H61, Q67, H67, P67 şi Z68. După ce a fost lansată şi arhitectura Ivy Bridge a apărut şi cea de-a doua serie care include B75, Q75, Q77, H77, Z75 şi Z77. Toate chipseturile suporta acelaşi tip de socket, însă cele din categoria low-end au câteva caracteristici dezactivate.
 
Iar ca o notă, e posibil ca unele plăci de bază mai vechi să nu suporte procesoarele dintr-o generaţie mai avansată până ce nu este upgradat BIOS-ul. Ca să eviţi acest lucru verifică mai întai compatibilitatea între componente pe siteurile producatorilor.
 
LGA 2011
Socketul LGA 2011 a fost lansat după LGA 1155 exclusiv pentru procesoarele high-end Sandy Bridge-E/EP şi Ivy Bridge-E/EP. Acesta este proiectat pentru procesoare cu şase nuclee şi este compatibil cu întreaga serie de procesoare Xeon
Deşi există şase chipseturi pentru acest socket, cel mai important pentru utilizatori este X79. Acesta este destinat procesoarelor Sandy Bridge-E şi Ivy Bridge-E, iar celelalte sunt folosite alaturi de procesoare Xeon, care sunt o risipă de bani pentru utilizatorii de sisteme construite pentru uz general şi chiar şi pentru jocurile high-end care au cerinţe de performanţă destul de ridicate.
În ceea ce priveşte  upgradeurile nu prea există opţiuni la acest socket. Diferenţa dintre Sandy Bridge-E şi Ivy Bridge-E la nivel de performanţă este de aproximativ 10%. Cele două procesoare fac parte din categoria high-end, iar asta înseamnă că preţul mare al acestora mai scade din raportul performanţă/preţ. Iar cand vine vorba de plăci de bază, ca şi la LGA 1155, trebuie să fii atent pentru că plăcile de bază lansate înainte de lansarea procesorului Ivy Bridge vor avea nevoie de un upgrade al BIOS-ului.

   
 
Alte socketuri notabile
Pentru ca există utilizatori care încă mai folosesc socketuri mai vechi vom enumera câteva dintre acestea, dar vă spunem de pe acum că acestea nu prezintă multe optiuni de upgrade şi totodată sunt socketurile care vor intra in categoria Pentium II şi III foarte repede datorită felului în care tehnologia şi puterea de procesare avansează. În această categorie intră:
 
LGA 775. Acest LGA “antic” a fost folosit pentru procesoare ca Intel Pentium 4, Intel Core 2 Duo, Intel Core 2 Quad şi alte procesoare până la lansarea socketului LGA 1366. În general, utlizatorii cu asemenea sisteme vor avea nevoie de un upgrade total pentru ca majoritatea chipseturilor folosesc memorie RAM DDR2.
 
LGA 1156 Deşi a fost lansat în 2008 pentru o serie de procesoare Intel Core, în ziua de azi nu prea sunt alternative pentru un upgrade care să-şi pună amprenta pe performanţa sistemului. Iar dacă e sa vorbim de LGA 1366, care este varianta high-end a LGA 1156, şi acesta are aceeasi soartă ca şi fratele lui mai mic.
 
Astfel, studiind familiile de procesoare de la Intel ne dam seama că multe lucruri nu se vor schimba prea curând şi nu cred ca vom vorbi vreodată despre acest lucru, pentru că odată la doi ani, sau chiar şi un an în unele cazuri, apar procesoare mai performante care necesită o dispunere diferită a conectorilor şi odată cu asta iau naştere noi socketuri. Şi după cum am observat, puţine au fost cazurile când un procesor mai puţin performant putea fi schimbat cu unul cu o performanţă aproape dublă, ca în cazul LGA 1155 sau LGA 1150.
Ultima modificare: 04-23-2016, 02:58 PM {2} de HED.


Fișier(e) Atașat(e) Imagini
   
[Imagine: 76561198188197829.png]


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)